Какво е Екдистерон-Ecdysterone

Ecdysterone известен също като Beta-ecdysterone, екдизон, или ecdystene e натурална добавка. Тя обикновено се извличат от билки Leuza, добре познатата Левзея в аптеките. Също могат да бъдат намерени във високи концентрации в билката Suma, известна също като бразилския жен-шен или Pfaffia.

Изследвания от Русия и Чехословакия, провеждани през последните 30 години показва, че ecdysterone може да притежава някои потенциално полезни физиологични ефекти. Години на ред повечето данни за ecdysterone са публикувани в списания, без да са подкрепени от научни изследвания и факти. Не че такива липсват, просто не се публикуваха и този невероятна хранителна добавка, тънеше в мистерия. Екдистерон за първи път е изследван от съветските учени през 1976 г., разкривайки неговата анаболна активност и увеличаване синтеза на протеини. Още през 80 години руските тежкоатлети се готвеха за състезания с тази билка, и тогава всичко се криеше и тънеше в мистерия. Носеха се само слухове за вълшебните хапове които използваха руските отбори, и мачкаха наред, на всички силови състезания. В спорта екдистерон започна да се използва и в другите страни от бившия Източен блок след 1985 г. от тогава започнаха и по-сериозни анализи и изследвания от прием на екдистерон.

Eкдистерон за повишаване на сила и мускулна маса.Билки за сила и тонусДо тогава повечето проучвания които са проведени и публикувани, са направени върху животни. Това естествено не дава нужната информация и спокойствие на милионите спортисти по цял свят, които използват хранителни добавки за покачване на сила издръжливост и мускулна маса.

След 85 година екдистерон започва да се използва и в Европа а в последствие и в САЩ, екдистерон стана широко използван и в американския отбор по вдигане на тежести. В днешно време екдистерон е една от най-популярните спортни добавки използвана в подготовката на елитни спортисти от всички страни. Въпреки, че резултатите които се дават от проведени изследвания върху хора и атлети са противоречиви, и клонят от суперлативи и сравнения по ефективност с анаболните стероиди, до такива при които няма никакъв ефект.

След проведено през 1988 година обстойно проучване, бяха съобщени резултати в които се сравнява анаболна активност на анаболния стероид Methandrostenolone с действието на екдистерон. Резултатите са изненадващи: екдистерон показа по-високо въздействие върху синтеза на  протеини в сравнение със стероида Methandrostenolone. Учените, които изследват екдистерон, и неговодо действие при спортисти в това проучване съобщават за невероятни резултати получени при прием на екдистерон. Мускулни анаболизъм се увеличава с близо 200%, което е сравнимо с инжекции на един от най-използваните анаболни стероиди Methandrostenolone. 

Учените твърдят, че екдистерон стимулира синтеза на протеини в цитоплазмата на мускулни клетки чрез ускоряване на синтеза на протеини и вериги на аминокиселини. Предполага се, че при прием на екдистерон се увеличава концентрацията  на калциеви и калиеви йони в мускулната клетка, което от своя страна води до увеличаване на синтеза на ДНК, РНК и протеин.

През 1998 г. руските учени дават оцененка за ефективността на екдистерон в комбинация с хранител режим с повишено съдържание на протеин. Резултатите са положителни, има увеличение с 6-7% на чистата мускулна маса и намаляване на телесните мазнини с до 10%. Авторите на това проучване установяват, че екдистерон намалява нивата на кръвната захар, без това да влияе на нивата на инсулин. По този начин, това дава възможност да се прилагат екдистерон при болни хора с диабет тип 2. Също така, екдистерон се показа като хранителна добавка адаптоген и антиоксидан.

Коренно противополжни са резултатите от друго публикувано изследване. В което заключението е :екдистерон, няма значим ефект върху телесното тегло, състав на тялото, сила, или маркери на анаболен и катаболно състояние. Тъй като повечето от проучванията за отчитане положителни ефекти от ecdysterone са докладвани в спортни списания с ограничени статистики на разположение. Така може трудно да се направи оценка на експерименталния дизайн и качеството на научните изследвания, за да се сравняват резултатите. Настоящите данни не подкрепят твърдението за  ползи от прием на екдистерон при интензивни тренировка с цел покачване на сила и мускулна маса.

Защо пишем всички тези неща, не защото се съмняваме в действието и ползите от прием на Екдистерон. Нашето мнение е еднозначно, и то е изключително полезна и активна хранителна добавка. Ние самите сме използвали, хранителна добавка Ecdysterone, и действието и резултатите са били доста добри.

В следващите статии и редове ще Ви запознаем с тях. Публикуваме тези мнения за Екдистерон ,защото така или иначе ще ги срещнете в интернет форуми. А изводите си направете сами!


Коментари

Популярни публикации